Guides & downloads

Välj rätt produkter i 3 enkla steg

När du ska sätta ihop ett nytt belysningssystem är det viktigt att välja rätt produkter så att de passar tillsammans.

Installationsfilmer

För enkel och bekymmersfri installation, se våra filmer på ämnet.

Webshop på dina villkor

Våra kunders digitala lösning för enkel och effektiv beställning av speglar och belysning - Upplev fördelarna med vår B2B webshop.

Guide till Smart Life & Tuya

Loevschall guidar i de olika funktioner som finns i de två apparna.

FAQ

Generellt om LED-belysning

Lumen är den totala ljusmängden som avges av en spotlight och som kan stråla ut i alla riktningar.

Lux är ljusmängden mätt i en specifik punkt. Loevschall anger vanligtvis lux på ett avstånd av 60 cm, eftersom det ofta är avståndet mellan överskåp och bänkskiva. På så sätt har vi ljusmängden i en punkt på en bänkskiva.

Färgen på ljuset mäts i Kelvin. Som ett exempel, ett svart järnföremål värms upp över öppen eld eller glöd. När tillräckligt med värme har tillförts börjar föremålet lysa rött. Mer värme tillförs. Föremålet blir gult, vitt och slutligen helt blått. På detta sätt definieras färgerna. Ett lågt kelvintal ger ett varmt ljus och ju högre kelvintal desto kallare blir ljuset.

Ljuskällans förmåga att återge färger korrekt. Ra är en färgåtergivningsindex som berättar hur bra ljuset är på att återge färger. Ra är rangordnat på en skala från 0 till 100, där ett högt värde indikerar en bra färgåtergivning. Solen har en Ra-värde på 100. Många LED-ljuskällor har svårt att återge röd färg. Rött förekommer på många ställen i våra livsmedel, så den röda färgen har stor betydelse för vår uppfattning av livsmedel på köksbordet.

SingleWhite är Loevschalls benämning på en LED-ljuskälla som lyser med en färg. Vanligtvis runt 3000 Kelvin, vilket är det mest använda i Skandinavien (varmvit).

MultiWhite® är Loevschalls benämning på en LED-ljuskälla som kan lysa med flera färger – från kall till varm vit. Vanligtvis från 2100 Kelvin till 6500 Kelvin.

Loevschalls LED-belysning har en hög livslängd på upp till 50 000 timmar. Ljusstyrkan i all LED-belysning minskar gradvis över tid. När LED-ljuskällan har nått sin livslängd lyser den vanligtvis med 70% ljusstyrka, vartefter den fortsätter att minska.

FAQ

Drivdon

Drivdonets belastning anger hur många watt ett drivdon kan leverera. Den totala belastningen som kan kopplas till ett drivdon anges vanligtvis som ett värde i Watt på drivenheten. Det totala wattalet som kan kopplas till drivdonet måste vara mindre än eller lika med det wattal som står skrivet på drivdonet.

Det totala wattalet beräknas enligt wattalet per ljuskälla multiplicerat med antalet ljuskällor.

Ett drivdon med konstant ström på utgången, vanligen 12 volt. Önskar man kunna dimma ljuset görs det genom att en "dimmer" (styrenhet) sätts in mellan drivdon och lampa. Styrenheten styrs med en app eller en fjärrkontroll (Kinetic Switch).

Ett drivdon som kan dimmas på primärsidan (d.v.s. 230V-sidan). Till exempel via vrid-, skjutreglage- eller touch-dimmer, som sitter i väggen. Ljuset på drivdonets utgångssida dimmas i takt med att drivdonet dimmas på primärsidan.

FAQ

WiFi styrenheter

När du installerar styrenheten i din Smart Life app är det viktigt att din mobiltelefon eller surfplatta har internetanslutning. Kom ihåg att du också måste vara ansluten till ett 2,4 GHz-nätverk.

Kom också ihåg att styrenheten måste vara i parningsläge (se eventuellt video Anslut ljuset till Smart Life eller Tuya app för MultiWhite® ljus och SingleWhite ljus).

Om du har flyttat eller fått ny internetanslutning måste du installera dina styrenheter igen.

När styrenheten är ansluten till ett WiFi-nätverk kan den betjänas från appen, oavsett vilken typ av internetanslutning telefonen har.

Ja, det kan du absolut. Om du redan har installerat 12V LED-spotlights i dina rum och vill kunna styra dem med app, Google, Amazon eller en Kinetic Switch, behöver du bara ansluta dem till en SingleWhite styrenhet, sen kan du styra dem.

Du måste alltid använda ett standard drivdon – oavsett om det är en MultiWhite® eller SingleWhite styrenhet.

Nej, du behöver inte installera Smart Life app på din telefon för att kunna styra din belysning.  Om du köper en Kinetic Switch fjärrkontroll kan du helt enkelt ansluta den till din styrenhet och sedan kan du justera din belysning.

En WiFi-styrenhet kommunicerar med din telefon via internet, medan en Bluetooth-styrenhet kommunicerar direkt med din telefon via Bluetooth. Du kan inte ansluta en Bluetooth-styrenhet till en Kinetic Switch fjärrkontroll.

Med en MultiWhite® styrenhet har du möjlighet att justera färgtemperaturen (Kelvin) på dina spotlights. Det betyder att du själv bestämmer om det ska vara ett friskt, vitt ljus i dina rum eller om det ska vara ett varmare, lugnare ljus. Detta kan du justera flera gånger under dagen. Till exempel hjälper ett vitt ljus oss att vakna på morgonen, eftersom den vita färgen förhindrar hjärnan från att producera mer sömnframkallande ämnen. Varmt ljus på kvällen hjälper däremot till att lugna ner oss och uppnå en bättre sömn.

En SingleWhite styrenhet kan inte justera färgtemperaturen, men du kan fortfarande dimma ljuset och slå på/av det.

Om din styrenhet har gått in i parningsläge och du vill stoppa det måste du låta styrenheten ligga i 5 minuter. Sedan kommer den automatiskt att lämna parningsläget.

När du vill betjäna via app-styrning kan du använda dessa appar: Tuya Smart (för WiFi), Smart Life - Smart Living (för WiFi), Colorfullight (för Bluetooth).

Kinetic Switch är en trådlös kontakt, eller fjärrkontroll, som inte använder batteri eller annan extern ström. Den fungerar uteslutande på den energi som du som användare tillför den när du trycker på knappen för att styra ljuset.

FAQ

Zigbee styrenheter

Slå på strömmen på väggkontakten till drivdon/styrenhet och låt den vara på i fem sekunder. Slå sedan av/på strömmen fyra gånger. Styrenheten är därefter synlig för din Zigbee bridge/hub. 

FAQ

LEDConnect

Du kan göra den upp till 6 meter, om du sätter dem ände mot ände.

Den är 12,5 x 9 mm.

Montera två profiler mot varandra, enligt manualen.

Nej, det är den inte. Den har IP20.

Ja, på två sätt. Antingen via väggkontakt med dimmer (välj dimbart drivdon) eller via app/fjärrkontroll (välj drivdon standard, ej dimbar) tillsammans med WiFi styrenhet.

LEDconnect har två alternativ, 3000K (varmvit) eller 4000K (kallvit), vilket väljs när ljuset monteras. Använd medföljande adapter för att få 3000K.

Du har möjlighet att kapa till önskad längd. Kablar i båda ändarna gör att du har två användbara LED-lister.

Ja, om du använder LED-listens fulla längd får ena kabeln klippas av.

Det finns klippmarkeringar på LED-listen.

Nej, ljuset är mjukt och behagligt utan prickar.

Bågfil, sax, skruvmejsel Torx 10, tumstock/måttband och avbitartång.

Ja, två meter med vår standard 12V-förlängningskabel.

Vi rekommenderar minst två beslag. Max. 80 cm mellan varje beslag. Ett beslag under varje överskåp. Beslagen monteras på undersidan.

Du torkar försiktigt med en hårt urvriden trasa.